sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Lehtijuttuja puhelimenkäytöstä - alustusta viikon aiheisiin

1. Lue ensin Helsingin Sanomien lehtijuttu "Puhelinkielto ei auta, jos koulussa on muita ongelmia".

2. Selvitä, mitä seuraavat sanat tai virkkeet tarkoittavat:

1. evästää (verbityyppi 1)
2. järjestyssääntö, järjestyssäännöt
3. etiketti, kännykkäetiketti
4. "Hänen mukaansa nuoret ovat itse tuoneet esille sen, että netissä roikkuminen esimerkiksi välitunnilla riippuu ihan siitä, miten hyvä on porukan yhteishenki ja mitä muuta järkevää tekemistä on tarjolla."
5. pakopaikka
6. selkäranka
7. luonnos
8. suositus
9. määräys
10. käytäntö
11. esine
12. tekijänoikeudet
13. kunnioittaen
14. hankaus
15. normi
16. myytti
17. diginatiivi
18. ruutu

3. Lue myös Savon Sanomien juttu "Puhelinriippuvuuteen apua ammattiauttajalta".

4. Käy kirjoittamassa ajatuksiasi kännykän käytöstä Padlet-seinälle. Käytämme vastauksianne yhteisen keskustelun pohjana.

5. Helsingin Sanomien jutussa on seuraava virke: "Mielestäni lainsäädäntö tälläkin hetkellä mahdollistaa sen, että opettaja voi ottaa opetusta häiritsevän esineen pois." Opiskelimme jo syksyllä verbin partisiippi-muotoja. Esimerkkivirkkeessä on VA-partisiippi (häiritsevä). Kertaa partisiippit ja varmista, että osaat käyttää niitä. Tee ainakin muutama tehtävä muistin virkistykseksi.

6. Helsingin Sanomien jutussa on myös tämä virke: "Myös MLL:n Repo kertoo hyvin ymmärtävänsä sen, että opettajat ja koulut kaipaavat valtakunnallisista ohjeista tukea kännyköiden aiheuttamiin hankauksiin." Virkkeessä on referatiivinen eli kertova lauseenvastike. Lauseenvastikkeetkin kävimme läpi jo syksyllä. Kertaa lauseenvastikkeet nyt ja varmista, että osaat käyttää niitäkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti